Ásványok, kristályok, féldrágakövek és gyógyító rezgéseik

Kristálygyógyászat

Az ezoterikus gyógyítás az emberi természetet a kozmikus energia hét sugarán keresztül értelmezi. A hét sugarat úgy érdemes elképzelnünk, mint egy prizmát, amely a beérkező fehér, kozmikus fényt hét, különböző színű sugárba rendezi. A fény belépésének, vagyis a tudatosságnak hét kapuja van, amelyek megegyeznek a hét csakrával.

A hét csakra működése minden embernél különböző frekvenciájú, amely meghatározza az energiák működését, a világ érzékelését, és az arra adott válaszokat fizikai, érzelmi és gondolati szinten. Minden ember egyedi módon kapcsolódik a kozmikus energiával. Ezért vagyunk ilyen sokszínűek, és ezért ennyire különbözőek a válaszaink a minket körülvevő valóságra, amely egy és ugyanaz.

A gyógyítás során beazonosítjuk az egyén sugarait fizikai, érzelmi, mentális, személyiség és lélek szinten. Megkeressük a testi és lelki tünetek okait, és összehangoljuk a csakrák működését. Energiával, érintéssel, homeopátiás szerekkel, és kristálytálak gyógyító, csakraharmonizáló rezgésével dolgozunk.

A gyógyítás növeli a tudatosságot, és fejlődési irányokat ad, amelyeket jól tudunk használni a betegségmegelőzésben és az öngyógyításban is.

 
Az energetikai rendszerünkön keresztüli gyógyítás több ezer éve fennálló és napjaink orvostudománya által is elfogadott, általánosan alkalmazott terápiás módszer. Kínában a meridiánrendszer (akupunktúra), Indiában a csakrák kezelése tekint vissza nagy múltra. A kristályok alkalmazása valamennyi kultúrában fontos részét képezi az energetikai terápiáknak. Energiatöltésük mind mennyiségi, mind információs szinten egyedülálló, lévén a Föld legősibb anyagairól van szó. Minden kristálytípus egy rá jellemző bioinformációs töltéssel rendelkezik, ami az adott energetikai rendszerünkkel kapcsolódik össze, így az egyes kristályok frekvenciájukkal megegyező csakrákat és energiapályákat közvetlenül stimulálják. 
Ezért nagyon fontos, hogy egy konkrét problémához a megfelelő kristályokat alkalmazzuk. A kristályok éppúgy, mint a gyógynövény-alapú készítmények, adott kombinációkban képesek hatékonyan kiegészíteni és felerősíteni egymás tulajdonságait.
Gyakori jelenség, hogy több tünet hátterében csupán egyetlen kiváltó ok áll. A kristályok sajátos energetikai töltésüknek köszönhetően ezekhez a kiindító gyökerekhez nyúlnak vissza, így a tényleges és nem a tüneti kezelést segítik elő.
Alkalmazásuk rendkívül egyszerű és eredményes. Elég érintkezni velük – kézbe venni, adott testrészhez, energetikai központhoz helyezni – és az energiaáramlás azonnal beindul.

Az univerzumban minden dolog – így a kristályok és az ember is – különböző frekvenciájú rezgést bocsát ki.
Az egészséges emberi test rezgésének jellemzői mások, mint  beteg, diszharmóniában lévő emberi testé.

A kristályok rezgése képes hatni az emberi test rezgésére és képes helyreállítani az emberi test diszharmóniáját.

A kristályok nem közvetlenül teszik rendbe a fizikai testet, hanem az ember energetikai, érzelmi, mentális rendszerének, a “finom szerkezetének” regenerációjában, a harmónia fenntartásában, illetve helyreállításában segítenek. Miután a “finom testben” helyreáll az egészség, ez állítja helyre ezt követően a fizikai test harmóniáját, vagyis aktiválja a test öngyógyító erőit.

A betegségek elsőként az ember “energia szintjén” jelennek meg, csak később a fizikai testben. Ez azt jelenti, hogy a kristályok használatával nemcsak helyreállítható az egészséges rezgésszint, hanem meg is előzhető a fizikai test megbetegedése, ha még időben helyreállítjuk az energiaszint diszharmóniáját.

A kristály energiája képes együtt rezegni élő szervezetekkel és élettelen tárgyakkal. Valójában az emberi DNS is kristályos szerkezetű, és ha az energiák alapvető működési elvére gondolunk, könnyen megérthető, hogy ezeket az energiákat nagyon sok területen hasznosítani tudjuk, valamint képesek vagyunk közvetlen kapcsolatba kerülni velük. A kristályoknak önálló tudatuk van, ami valószínűleg magasabb rendű, mint az emberi tudat, hiszen velünk ellentétben nem rendelkezik előítéletekkel és érzésekkel. A kristályenergia harmonizál, segítségével energiát tudunk közvetíteni vagy átadni.

 

GYÓGYÍTÓ KÖVEK A-Z-ig

Ametiszt

Az ametiszt rezgése az idegsejtekre is hatással van, így javítja az agy koncentrációs képességé. Segíti a tisztánlátást, a spirituális fejlődés kövének is nevezik. Megfigyelések szerint lelki szinten elősegíti még a meditációs elmélyülést, kiegyensúlyozó hatása a lelki eredetű zavarokra különösen jól hat: ilyenek még az alvási problémák, gyerekeknél a hiperaktivitás. Segíti az akaraterő szilárdulását. Testi szinten a fejfájás, migrén, a vérnyomás kiegyensúlyozása, a látás, ugyanakkor az immunrendszer és a hasnyálmirigy működése tartozik hozzá. A februárban születettek köve. A korona és a 3.szem csakra tartozik hozzá.

Angelit

A torokcsakrához köthető világoskék angelit, vagy angyalkő, segíti a kommunikációt, földi és spirituális értelemben is. A béke, belső nyugalom és tudatosság kapcsolódik hozzá. Segíti, hogy elfogadóbbá váljunk, depresszió ellen is ajánlják. Testi szinten a torok, a pajzsmirigy és betegségei tartoznak hozzá. De sokan azért viselik, mert a hagyomány szerint segíti az angyalokkal való kommunikációt.

Aventurin

A zöld aventurin a szív csakra zöld színű kövei közé tartozik. Lelki szinten növeli és táplálja a szeretet és a barátságot, stabilizálja az egyéniséget, növeli az önállóságát, megszünteti az ingerlékenységet, belső nyugalmat kölcsönöz. Az önbecsülés vagy a vezetők kövének is nevezik, segíti a döntéshozatalt. Testi szinten a vérnyomás stabilizálása, az anyagcsere egyensúlyban tartása, valamint bőrproblémák tartoznak ehhez a csodálatos kőhöz.

Citrin

A napfonat csakra egyik legismertebb és legnépszerűbb köve. Bátorságot, új energiákat hoz, de „pénzteremtő” kőnek is tartják. Ez a gyönyörű csillogóan sárga, napsárga kő fizikai síkon a koleszterinszint csökkentéséhez járulhat hozzá, illetve hathat a belek, a gyomor területein is. Általában ösztönösen olyankor választjuk, amikor energiára van szükségünk a mindennapok tennivalóihoz.

Füstkvarc

Ez a drágakő a hegyikristály egyik formája, így hatásában egy általánosan harmonizáló kőa kitartás és a türelem köve, emellett rosszkedv, lehangoltság vagy éppen gyász esetén életörömöt, új lendületet ad. Nemhiába viselték az ókori rómaiak gyász idején. Fizikai síkon ez a kő is segíti a termékenységet, valamint az izomzatra, kötőszövetekre is jó hatással van.

Gránát

A gyökér csakra köve, megfigyelések szerint lelki szinten növeli és táplálja az önbizalmat, önértékelést. Stabilizálja az egyéniséget, segíti az önmegismerést, illetve segít átlátni mások motivációin. Krízisben, kilátástalannak tűnő helyzetekben igen hasznos tud lenni, mert erősíti a túlélési ösztönünket, hitet ad a reménytelennek látszó helyzetekben is, cselekvésre késztet. Tisztítja ugyanakkor a negatív csakraenergiákat. Testi szinten a gránát a sebgyógyulásban, a test gyulladásos folyamatainak felszámolásában segíthet. Általánosságban regenerálja a testünket, serkenti, elősegíti a méregtelenítési folyamatokat.

Hegyikristály

Általánosan harmonizáló kőként tartják számon, kiegyensúlyozó hatása egységesen hat a teljes testre és lélekre. Emellett segíti a többi kő rezgésének erősítését is. A korona csakra köve elsősorban, de a többi csakra harmonizálásában is segíthet.

Hematit

A magas vastartalma matt „vérkőnek” is nevezett természetes kövünk a hematit, amely a gyökér csakra egyik kiváló harmonizálója. Ez a fémes szürke színű kő segít a leföldelésben, az anyagi világ aspektusainak jobb megélésében, így az anyagi javak megteremtésében is. A biztonságérzet, a tetterő, a stabilitás tartozik fogalomkörébe, fizikai síkon pedig a gerinccel, csontokkal, végtagokkal és fogakkal kapcsolatos problémák.

Holdkő

Ezt a drágakövet kifejezetten szerencsehozó, női energiákat segítő drágakőnek tartják. A köldök csakra és a szív csakra köve, megfigyelések szerint harmonizálja a hormonháztartást, és ahogy a rózsakvarc is, elősegíti a termékenységet. Erősíti a (női) intuíciót, és nyugtató hatással bír az idegekre, segíti a nyugodtabb alvást.

Jáspis

A napfonat csakrát harmonizáló természetes drágakő. „A gondoskodás köve”, emellett segíti viselőjét az ötletek, a kreativitás terén. Fizikai síkon a vércukor harmonizálás, az immunrendszer és a gyomor tájéki panaszok tartoznak ehhez a gyönyörű kőhöz.

Kalcedon

A kék színű kalcedon is a torok csakra egyik köve, a “szónokok kövé”-nek is nevezik. Ezzel együtt a kreativitást és kommunikációt segítő drágakőnek tartják, segít növelni a magabiztosságot, a fellépést. Fizikai szinten a légútakkal, a torokkal, pajzsmiriggyel, füllel kapcsolatos problémák mellett a csontokra gyakorolt pozitív hatása miatt is kedvelik. A Nyilas, a Vízöntő és az Ikrek jegyben születettek kövének tartják.

Karneol

A narancsszínű karneol a köldök csakra, a megújulás és az életöröm köve. Lelki szinten erősíti a belső hajtóerőt és a bátorságot. Általános erősítő hatást tulajdonítanak ennek a köldök csakrához köthető kőnek, segít előhozni az életörömöt és a vitalitást, valamint a kitartást. Egyben a barátság kövének is tartják, de tágabb értelemben az emberi kapcsolatok értendők ezalatt. Így a párkapcsolat is ebbe a fogalomkörbe tartozik.

Korall

A melegítő hatású korall a buddhisták egyik szent köve. A gyökércsakra harmonizálásáért felelős kő,amely élénkítő hatással van testre és lélekre egyaránt. Oldja a szorongást, aggódást, segíti az anyagi aspektusokat megélni. Testi szinten az anyagcsere, a belek, a koleszterin, vérkeringés tartozik hozzá.

Lápisz lazuli

A december születésűek kövének tartják, már az ősi Egyiptomban is ismert volt és amulettek (skarabeusz, Hórusz szeme) készítéséhez is használták. Elsősorban a harmadikszem csakra harmonizálásában segít, de a torokcsakra köveként is használatos. A királyok köve, sikert hozó, önbizalmat növelő drágakő. Segíti a meditációt és a spirituális fejlődést. Testi szinten a mirigyek működésére hat, de magunkon viselve a technikai eszközök által kibocsátott sugárzás negatív hatásait is semlegesítheti. Hölgyeknél a változókor beköszöntekor kifejezetten ajánlott kő.

Lepidolit

A harmadikszem és a korona csakra köve is, önbizalmat, tartást ad, de testi szinten erősíti az immunrendszert, enyhítheti az allergiát, illetve kimerültség esetén is segítséget nyújthat. Ha akadályokkal teli életszakasz elé nézel, érdemes olyan segítő ékszert választanod, amely tartalmazza ezt a követ. Az asztrológiában a Mérleg jegyűek kövének tartják.

Ónix

Az erőt adó ónix új lendületet adhat olyankor, amikor válaszút elé érünk, vagy nagyon megrekedtünk az életünk egy adott pontján. A gyökércsakra köve, fokozza az életerőt, segíti a kitartást, a karmikus feladataink beazonosítását, erőt, hogy elinduljunk az úton. Segít döntéseinkben. Testi szinten a csontok, fogak, végtagok tartoznak hozzá.

Rodokrozit

A mályvás rózsaszín rodokrozit napjainkban egyre népszerűbb, szintén a szívcsakrát harmonizáló kőnek tartják. Amellett, hogy a szeretet, a szív köve, magabiztosságot ad viselőjének, félelmek, szorongás és alvászavar esetén is megfigyelték jótékony hatását. Lelki szinten tisztító hatással bír, segíti a megbocsátást magunkkal vagy másokkal szemben, de a koncentrációra is pozítívan hat. Testi szinten a szívre és a szemre, látásra gyakorolt hatását emelhetjük ki, de a hasnyálmirigy és a lép működését is segítheti. Bőrproblémák esetén is ajánlható. Kos, Skorpió, Rák és Bika jegyűeknek ajánljuk leginkább.

Rózsakvarc

A népszerű rózsaszínű kő, a rózsakvarc, a szív csakra egyik legismertebb köve. Segít beindítani, felszínre hozni az alkotóerődet. Megfigyelések szerint lelki szinten megbocsátásra, elfogadásra ösztönöz, ugyanakkor nyitottá tesz a szépre, a harmóniára, a művészetek befogadására. Segíthet a harag feldolgozásában, az érzelmi traumák oldásában. Nemhiába a szólás: rózsaszínben látja a világot!

Tigrisszem

A melegséget, derűt árasztó, arany és barna színű tigrisszem a napfonat csakra egyik igen fontos köve. Lendületet ad, segíti a kreativitást, erősíti a belső tüzet, és az önmegismerés és belső korlátok ledöntésének rögös útján egy fontos segítő drágakő. Ahogy a napfonat csakra a központja annak, hogy megtaláljuk azt a helyet, feladatunkat (dharma feladat), amiért leszülettünk, így a tigrisszem ebben az útkeresésben is segíthet minket. A karrier, az önmegvalósítás köve is. Asztrológiában az Ikrek, az Oroszlán, a Skorpió és a Nyilas jegyűekhez köthető.

Turmalin

A bíborszínű turmalin enyhíti a szorongást, pánikot, kiegyensúlyozza a lelket a bizalom és az önértékelés erősítése által. Segít a stressz által okozott feszültség oldásában, sőt, a hagyományok szerint vonzza a szerelmet.

Türkiz

A türkiz egy elég porózus, szivacsos szerkezetű kő, így nagyon kényes a külső fizikai behatásokra, könnyen kopik, ezért sokszor stabilizálálják, azaz a pórusokat türkizszínű műgyantával tömítik. Az eredmény egy ellenállóbb, színében is tartós türkiz kő lesz, ami rezgésében ugyanaz, mint a kezelés előtti drágakő. Ezt nevezik rekonstruált türkiznek. A torok csakra egyik köve, viselése fejleszti a kifejezőképességet és segít kimondani vágyakat, érzéseket, elfojtott indulatokat. Viselőjét mentesíti a szorongástól, félelemtől, és magabiztossá teszi az emberek előtti megnyilvánulásokkor, szerepléskor, tárgyaláskor ezzel segítve egyéniségének és lehetőségeinek kiteljesedését. Fizikai síkon minden, a torokkal kapcsolatos vagy az ahhoz tartozó szervek betegségére jótékony, így visszatérő rekedtségre, torokgyulladásra, pajzsmirigy betegségekre, a különböző beszédproblémákra, fülproblémákra, és szembetegségekre egyaránt.

 

Felhasznált irodalom:

  1. Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve, 2015.
  2. Cally Hall: Drágakövek, 2002.
  3. A. L. Matlins, A.C. Bonanno: Ékszerek és drágakövek, 2002.
  4. W.B. Crow: Precious stones, 1985.
 
Néhány kristályról bővebben…

Achát

Az achát (régebben használatos nevén agát) egy féldrágakő, különböző kvarcoknak réteges összetétele, az ipari megmunkálásra a legkeresettebb kalcedonfajta. Leggyakrabban üregekben alakul ki. Kristályszerkezete trigonális, néha előfordul hexagonálisként is. Keménysége a Mohs-skálán 6–7, sűrűsége: 2,6. Jellemző rá a szalagos színezettség, amely nagyon szép. Könnyen lehet mesterségesen színezni, és színeit felerősíteni. Gyakori az achátgeoda. Változatos rajzának megfelelő különböző elnevezései: szalagos, csillagos, szivárvány-, felhőachát.
Az achát szilíciumban gazdag hidrotermális oldatokból képződik, és magmás vagy üledékes kőzetek belsejében található. Az achátnak számtalan változata van, amelyek színükben vagy szennyezőanyag-tartalmukban különböznek egymástól. A mexikói tűzachát a vas-oxidnak köszönhetően vörös alapon aranyszínűen irizál. A tájképachát természetes zárványai tájképszerű látványt nyújtanak. A mohaachátban a vas és a mangán jelenlétének köszönhetően ágszerű (dendrites) zárványok láthatók. Az erődachátban a csíkok szöget zárnak be, és olyan formát alkotnak, mint egy erőd alaprajza.

Hegyikristály

A hegyikristály a kvarc-ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek.

A teljesen színtelen hegyikristály kémiailag ideálisan tiszta kovasav. A kvarc fizikai és kémiai tulajdonságai a hegyikristályon tanulmányozhatók a legnagyobb pontos­sággal.  A kristályok tökéletes átlátszóságát gyakran zavarják szilárd és folyadékzárványok.

Azokat a hegyikristályokat, melyeknek természetes úton keletkezett finom repedései, a beléjük hatolt igen vékony levegőréteg okozta interferencia folytán szivárványszínt játszanak, írisz- vagy szivárvány-kvarcoknak nevezik. Mesterségesen is előállítják őket úgy, hogy felhevített hegyikristályt hideg vízbe mártanak. Ha a víz színesre festett és a kristályt huzamosabb ideig benne hagyják, a festék behatol és a repedések mentén színesre festett kvarcot kapunk.

A hegyikristály legfőbb lelőhelyei az Alpokban vannak. Nagy jelentőséggel bírnak a brazíliai lelőhelyek is, ahonnan kitűnő minőségű hegyikristályok származnak nagy mennyiségben. Madagaszkár szigetének keleti és északkeleti gneiszes vidékéről eredő folyók ágyából már a 17. században ismertek pompás, átlátszó hegyikristályokat. Indiában Madras vidékén találják a megkopott, víztiszta hegyikristályokat, melyekből Madrasban briliánsokat, rózsákat, sőt szemüvegeket csiszolnak. Az Urál-hegységben is találhatók gazdag lelőhelyek.

A hegyikristálynak régebben jelentős szerepe volt az ékszeriparban, a gliptikában, és a díszítőművészet terén. Ékszerbe, a gyémánt pótlására, különösen szívesen csiszolták kisebb, ragyogó kristályait s ezeket nyugati gyémántoknak nevezték.

Tigrisszem

A tigrisszem vagy sólyomszem a kvarc-ásvány egyik drágakőként használt változata.

A sólyomszem tompa kékesszürke színű, párhuzamosan elhelyezkedő, igen finom amfibol-azbesztszálakat tartalmazó, lemezes-rudas kvarcváltozat. Ritkán egyszínű az egész darab, rendesen vékonyabb-vastagabb aranysárga sávok váltakoznak a sötét alapszínnel. A sárga színt az amfibol-azbesztnek vas-hidroxid által festett mállásterméke okozza. A nagyobb részt mállott, aranysárga, sárgásbarna példányok neve tigrisszem. A sólyomszem is, a tigrisszem is a 19. században került először Európába. Forrás: Wikipédia