Bach-virágterápia

Módszerét dr. Edward Bach az 1930-as években dolgozta ki. Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak.
E gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető.
Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása esetén használható kiválóan: valójában ez a Bach-virágterápia erőssége, hiszen dr. Edward Bach felismerve az érzelmeknek az egészségre gyakorolt hatását, már a kezdetektől fogva kutatta, hogyan lehetne közvetlenül a lélekre hatni, azt pozitívan befolyásolni.
Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a türelmetlenség, a féltékenység, a düh, az irigység, vagy a
félelem), akkor a Bach-virágterápia esszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső  egyensúlyát, s így megelőzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.
Személyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként: az esszenciák használata által az ember kialakíthatja a lelkében az egyensúlyt, megteremtheti a belső békét.
A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsőséges elő idézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlősség, fél elem, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb…)
Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészít ő kezelése esetén: a Bach-virágterápia módszere lehetőséget teremt az azonos betegségtő l szenvedő emberek kezelésének különbözőségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentő s
alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést.
Dr. Edward Bach szerint – a lelkiállapotokban megjelenő különbség mutatja, hogy elsősorban a lélek az, amely megbetegszik, tehát azt is kell kezelni.
A legújabb-kori tudományos kutatások szerint a betegségek multi-kauzálisak, azaz több tényező együttes jelenléte határozza meg a kialakulásukat. A pszichoszomatika szerint a testi tüneteken túl a lelki állapot is meghatározó, jó példa erre a stressz és annak szervezetre gyakorolt hatása.

Egy-egy betegség mögött fel nem ismert, negatív érzések és lelkiállapotok húzódnak meg, illetve szinte minden betegség kivált az emberből olyan negatív, zavaró érzelmeket, érzéseket (pl. türelmetlenség, igazságtalanságérzet, félelem stb.), amelyek végső soron megnehezítik, elnyújtják a gyógyulást.

A Bach-virágterápia segítségével lehetővé válik e lelkiállapotok  és problémák természetes, fokozatos feloldása és a kibillent lelki egyensúly helyreállítása. Az újra megtalált belső harmónia állapotában azután a szervezet eddig lekötött öngyógyító erői felszabadulnak és kifejthetik áldásos hatásukat.

A Bach-virágterápia  a lelki egészség fenntartására, betegségmegelőzésre, és számos lelki panasz  enyhítésére alkalmas.

Ha a lélek meggyógyul, a fizikai test is meggyógyítja önmagát.

Bach-virágterápia

Dr. Edward Bach a negatív érzelmi állapotokat 7 nagy csoportba foglalta:

 • Félelem
 • Bizonytalanság
 • Érdektelenség, közöny
 • Magány
 • Túlérzékenység
 • Kétségbeesés, önbizalomhiány
 • Túlzott aggódás másokért


A 38-féle kivonatból kiválasztható, hogy éppen melyikre van szükség, és ezekből összeállítható a személyre szabott keverék.

A Bach virágeszenciák a lélekre hatnak, iránymutatást adnak problémáink megoldásában, amit a tudatunkkal nem merünk és ezért nem tudunk megoldani.

A 96 DEVA virágeszencia

A 96 Deva virágeszencia cseppjei számos élethelyzetben, lelki állapotban alkalmazhatóak és nyújtanak segítséget.

A 96 kortárs DEVA-virágeszenciát kilenc jellemző érzelmi megnyilvánuláshoz szükséges társítani.

A következő 9 témakör egy-egy átfogó lelki-, érzelmi állapotot jellemez.
A csoportokon belül további finomítással kereshető meg az aktuális probléma oldásában segítő virágeszencia.

 1. VÉDELEM virágeszenciái;
 2. MÁSOK JÓLLÉTE – MÁSOKÉRT VALÓ AGGODALOM virágeszenciái;
 3. BIZALOM – REGENERÁLÓDÁS-GYÓGYULÁS-VITALITÁS  virágeszenciái;
 4. JELENLÉT – VILÁGOSSÁG-ELŐVIGYÁZATOSSÁG  virágeszenciái;
 5. AUTONÓMIA, ÖNÁLLÓSÁG virágeszenciái;
 6. BÁTORSÁG virágeszenciái;
 7. SZEXUALITÁS virágeszenciái
 8. KOMMUNIKÁCIÓ – KIEGYENSÚLYOZOTT ÖNKIFEJEZÉS- TÁRSADALMI NYITOTTSÁG-FELSZABADULT BESZÉD virágeszenciái;
 9. KREATIVITÁS – DÖNTÉS-CSELEKVÉS-AKARAT-ELKÖTELEZETTSÉG virágeszenciái.

  Bach-virágterápia

Kategória: Blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.